Лични финанси

Какво представлява инфлацията и как да защитите парите си?

ноември 2020 г. •  4 мин
Графика на инфлацията

Още преди пандемията от COVID-19 слуховете за икономическа криза, инфлация и общ финансов спад се разпространяваха широко по цял свят. Въпреки че инфлацията в много европейски държави не надвишава обичайната, дори се задържа на доста ниски нива, тя все още се случва и засяга различни сфери на живота. Поради тази причина хората постоянно търсят различни начини да защитят стойността на парите си в дългосрочен план.

Какво представлява инфлацията?

Инфлация – това е процентът, с който се увеличават цените на стоките и услугите. Инфлацията се разглежда и като процент, спрямо който книжните пари губят стойността си. Например, през 70-те години чаша кафе е струвала 20 цента, а днес - 1,50 евро. За същата сума пари сега можете да закупите по-малко стоки, отколкото бихте могли да закупите преди 50 години, защото когато цените се повишат - и всички забелязваме тази промяна - покупателната способност на парите намалява.

Официалният метод за измерване на инфлацията е ИПЦ - индекс на потребителските цени. Той показва колко пари биха били изразходвани през настоящата година за закупуване на същите продукти и услуги, в сравнение с миналата година.

Хиперинфлация – по-високо ниво на инфлация, което се достига, когато цените на стоките и услугите се повишат толкова много, че надхвърлят 50% годишно. Един от най-известните примери за хиперинфлация е Венецуела, където инфлацията през септември тази година достигна 1813.1%.

Дефлация – обратният процес на инфлация, показващ, че стоките и услугите стават по-евтини. На първо четене това може да звучи като нещо добро, но не носи полза за икономиката. Когато цените спаднат, държавата получава по-малко данъци, бизнесът генерира по-малко пари, дълговете не се променят и в резултат това често води до неплатежоспособност на хора и компании, икономическа криза и други негативни резултати.

Нормално ли е наличието на инфлация?

Зрелият пазар отчита нормална годишна инфлация от 1-3%. Инфлацията на развиващите се пазари може да бъде малко по-висока и да достигне 2-8%.

Поради тази прогнозирана и контролирана инфлация, заплатите ни, както и социалните помощи и други обезщетения, се увеличават ежегодно. Това се случва, защото всяка година за една и съща сума хората могат да закупят малко по-малко стоки.

Всички обаче усещаме инфлацията различно и всички сме засегнати по различен начин, тъй като използваме различни стоки и услуги в различни пропорции. Например, ако стойността на Вашия наем съставлява почти половината от месечните Ви разходи и в случай, че размерът на наемната вноска се увеличи малко, Вие ще го усетите много повече, в сравнение с някой, чийто наем съставлява само малка част от месечните му разходи.

#

Как да предпазите парите си от инфлация?

Заможните хора и печелившите компании често търсят различни начини как да защитят парите си от инфлация. Мнозина избират да инвестират в недвижими имоти или акции с надеждата не само да защитят парите си, но и да ги накарат да работят за тях.

Други се страхуват от риска да загубят пари и поне за част от парите си избират по-сигурен и изпитан от времето метод за съхраняване на стойността на парите - злато. И въпреки че цената на златото постоянно се колебае, в дългосрочен план тя има възходяща тенденция, точно както инфлацията.

В началото на статията споменахме, че през 70-те години една чаша кафе е била 20 цента, а днес - 1,50 евро. Е, една унция злато през 70-те години е била 200 евро, а днес възлиза на над 1600 евро.

Разглеждайки статистическите данни, става доста ясно защо за краткосрочни инвестиции и бърза възвръщаемост хората избират недвижими имоти или ценни книжа, но в дългосрочен план (поне 10 години), когато се стремят да запазят покупателната способност на парите – златото се превръща в чудесен начин за диверсификация на инвестиционния портфейл. И тъй като цените на златото се влияят от различни фактори, в сравнение например с недвижимите имоти, заможните хора често избират поне част от спестяванията им да бъде в злато.

Още повече, че съхраняването на спестявания в злато става все по-осъществимо за обикновените хора. Например, клиентите на Paysera могат просто да закупят златни кюлчета или дори злато на малки части чрез мобилното приложение и да го изтеглят или продадат обратно по всяко време.

ЗА НАС

Paysera е международно дружество за електронни пари, лицензирано от Централна банка на Литва. Компанията предлага на своите клиенти широк спектър от услуги - от лични и фирмени сметки до мобилно приложение, платежна карта и получаване на плащания в електронни магазини.
Прочетете повече.