Çfarë është IBAN dhe si ta gjesh atë?

Nëntor 2020 •  3 min
IBAN

IBAN është një nga numrat më të përdorur në sektorin bankar. Pavarësisht nëse doni të dërgoni para ose t'i merrni ato - me siguri do të përdorni një IBAN. Sidoqoftë, a e dini se çfarë është IBAN?

Pra… çfarë është IBAN?

IBAN (numri ndërkombëtar i llogarisë bankare) - është një format i pranuar ndërkombëtarisht për të shkruar numrin e llogarisë suaj bankare dhe përdoret nga bankat në vende të ndryshme për të identifikuar dërguesin dhe marrësin e fondeve. IBAN-et përdoren gjerësisht në vendet e Bashkimit Evropian dhe disa shtete të tjera për të bërë transfere lokale dhe ndërkombëtare.

IBAN Lituanez - i shpjeguar

Për shumicën e klientëve të saj, Paysera siguron IBAN të Lituanisë, pasi është një kompani e licencuar nga Banka e Lituanisë. Një IBAN Lituanez përbëhet nga 20 simbole dhe duket kështu: LT00 3500 0000 0000 0000.

What is IBAN
LT Kodi i vendit
XX Kontrollo shifrat
XXXXX Kodi i Bankes (Paysera – 35000)
XXXXXXXXXXX Numri i vjetër i llogarisë, i quajtur gjithashtu BBAN - Numri bazë i llogarisë bankare

Shpesh IBAN shkruhet në grupe me 4 simbole: LT00 3500 0000 0000 0000, por kur futeni në internet nuk duhet të shtoni hapësira qëllimisht dhe duhet ta shkruani si një numër: LT00350000000000000000.

IBAN në banka dhe vende të tjera

Në vendet e tjera, IBAN-të mund të përbëhen nga deri në 34 simbole, megjithatë, formati do të jetë shumë i ngjashëm - do të ketë gjithashtu një kod vendi, shifra , kod bankar dhe një numër llogarie.

Sot rreth 70 vende përdorin formatin IBAN. Sidoqoftë, kjo nuk përfshin SH.B.A., vendet Afrikane, Kina, etj. Këto vende kryesisht përdorin formate të tjera si SWIFT dhe BIC.

Më shumë rreth IBAN 

Numrat e llogarive bankare në formatin IBAN filluan në vitin 1997. Në Lituani, banka e Lituanisë jep të drejta për llogaritë IBAN dhe vetëm institucioneve financiare të licencuara.

Të gjithë IBAN-et janë unike, nuk mund të ketë dy identike, dhe ato duhet të shkruhen pa gabime për të funksionuar ashtu si dëshironi. Përndryshe, transferi juaj mund të arrijë një person krejtësisht të gabuar ose të kthehet tek ju. Futja e IBAN-it të saktë është përgjegjësi e klientit, prandaj para konfirmimit të transferit sigurohuni që ta kontrolloni atë disa herë.

Pjesa kryesore e IBAN janë shifrat e fundit, të ashtuquajturat BBAN. Këto janë shifrat e numrit të llogarisë së një personi në bankën e tyre.

Si ta gjej IBAN-in tim?

IBAN shfaqet në vende të ndryshme në varësi të bankës, megjithatë, zakonisht, është në një vend të dukshëm që mund ta shihni pas hyrjes në llogari. Për shembull, në aplikacionin Paysera, do ta gjeni në krye të ekranit të aplikacionit. Thjesht mos harroni se llogaria juaj e tanishme IBAN do të jetë e ndryshme nga kartela juaj Paysera Visa IBAN pasi që këto janë dy llogari të ndara.

#

Alternativa inovative

Megjithëse IBAN-et janë të dobishëm kur dërgojnë para në vende të tjera, ato nuk janë më të nevojshme për transfere të brendshme brenda së njëjtës bankë. Për shembull, klientët e Paysera mund të dërgojnë para tek përdoruesit e tjerë të Paysera duke ditur vetëm adresën e tyre të postës elektronike ose numrin e telefonit që është i lidhur me llogarinë e tyre.

Artikujt e ngjajshëm #
#

Tetor 2020 •  4 min

Pastërtia e arit, dhe karat - çfarë është ajo dhe si ta kontrolloni?

Çfarë nënkuptojnë numrat që përshkruajnë pastërtinë e arit? Cili është ndryshimi midis karateve dhe përqindjes së arit? A mund të gjesh 100 përqind ar? Dhe si e kontrolloni pastërtinë e arit?

Lexoni më shumë
#

Gusht 2020 • 9 min

Pse bllokohet ose kufizohet llogaria ime Paysera?

Ne shpesh shohim njerëz që diskutojnë këtë temë në forume të ndryshme si dhe në mediat sociale, kështu që ne vendosëm t'ju japim disa njohuri pse disa njerëz e shohin llogarinë e tyre Paysera të bllokuar ose të kufizuar.

Lexoni më shumë

RRETH NESH

Paysera është një institucion ndërkombëtar i parave elektronike i licencuar në Evropë. Ajo u ofron klientëve të saj shërbime të ndryshme nga llogaritë personale dhe të biznesit në një aplikacion mobil, kartelë debiti dhe mbledhje pagese në dyqanet elektronike..
Lexoni më shumë.

KATEGORITË