Të gjitha blogjet

Çelësi i suksesit i tregtisë elektronike: Strategjia e mediave sociale për nxitjen e shitjes

#
Zbuloni sekretin për të rritur shitjet tuaja në internet me fuqinë e mediave sociale! Thuaj lamtumirë rezultateve mediokre dhe përgaditu për një rezultat të përforcuar. I ftuari ynë special është këtu për të ndarë njohuritë e tij të brendshme mbi strategjinë fituese të mediave sociale që do ta çojë dyqanin tuaj online në një nivel tjetër. Bëhuni gati për t'u frymëzuar dhe zbuloni çelësin e suksesit në drejtimin e shitjeve në internet.

Kush është Darius Gerulis?

Njihuni me Darius Gerulis, një ekspert i marketingut të mediave sociale dhe pedagog i kërkuar. Me një përvojë të pasur në shitje dhe një histori të dëshmuar për të ndihmuar dyqanet online në të gjithë industritë dhe për të rritur suksesin e tyre, Darius është këtu për të qenë udhërrëfyesi juaj në krijimin e një strategjie fituese të marketingut në mediat sociale.

Bëhuni gati për të mësuar më të mirat dhe transformoni konceptin tuaj për tregti elektronike sot!

#

Diçka për të patur parasysh

Me shumë mundësi po e lexoni këtë artikull sepse po kërkoni këshilla të zbatueshme dhe jeni në vendin e duhur. Megjithatë, para se të fillojmë, duhet ti përcaktojmë disa gjëra së pari.

Çdo biznes është i ndryshëm

Një madhësi NUK i përshtatet të gjithëve, pasi të gjitha bizneset janë unike. Në këtë postim në blog, do të merrni udhëzime se si të planifikoni dhe zbatoni një strategji të mediave sociale për të rritur shitjet.

Megjithatë, në fund të fundit, do të varet nga ju që të vendosni se cilat specifika i përshtaten më mirë biznesit tuaj.

Shitjet janë të rëndësishme, por ka më shumë rreth kësaj

Të gjithë duan një reputacion të mirë, veprim dhe shitje menjëherë vetëm nga një produkt. Megjithatë, është e rëndësishme të mbani mend se edhe faktorë të tjerë ndikojnë në rritjen tuaj.

Për hir të biznesit tuaj, duhet të përgatitni si më poshtë:

 • Hulumtim tregu
 • Analiza dhe të dhëna historike rreth brendit
 • Drejtimi strategjik i biznesit
 • Pozicionimi i kuptueshëm dhe i qartë
 • Një model i qartë aktiviteti
 • Plani i mbështetjes së klientit
 • Një plan biznesi i përcaktuar mirë
 • Brand book
 • Vlerat e kompanisë

Me pak fjalë, çdo brend ka nevojë për një histori dhe shumë biznese harrojnë ta përfundojnë këtë përgatitje. Sot do të mbulojmë gjërat thelbësore për t'ju ndihmuar të nxitni shitjet!

Të gjitha rrugët të çojnë në ueb

Çfarëdo që të bëni, duhet të çojë gjithmonë tek uebfaqja juaj.

Filluat një fushatë reklamash në mediat sociale apo postuat diçka të mprehtë në Twitter? Shto linqe!

Kaloni më shumë kohë para ekranit në TV apo PR të favorshme? Përmendni faqen tuaj të internetit!

Marketing nuk është vetëm online

Është e vërtetë – marketingu dixhital është një mjet i fuqishëm.

Por le të mos harrojmë pamjen e përgjithshme dhe të kujtojmë se qasja tradicionale e 4 gjërave (Çmimi, Produkti, Vendi, Promocioni) ende vlen shumë. 

Ideja është që thjesht t'i çoni njerëzit atje ku dëshironi që ata të jenë - uebfaqja juaj, vendi ku klientët potencial mund të blejnë atë që ju ofroni.

#

Sigurohuni që faqja e internetit të funksionojë mirë

Tani që keni arritur deri tani dhe keni marrë trafik - nuk dëshironi që njerëzit të largohen nga faqja juaj e internetit.

Fatkeqësisht, pavarësisht se sa e shkëlqyer është strategjia e mediave sociale, nuk do të merrni rezultatet që dëshironi nëse faqja juaj e internetit është e modës së vjetër, nuk ngarkohet shpejt dhe është e vështirë për t'u vizituar.

Në ditët e sotme, një shpejtësi ngarkimi prej 1 ose 2 sekondash është tashmë shumë e ngadaltë për shumicën e njerëzve dhe ata thjesht largohen. Nëse dëshironi ta shmangni atë – sigurohuni që faqja juaj e internetit të jetë e optimizuar.

Kuptohet, tingëllon si shumë, dhe me siguri po pyesni se ku duhet të filloni. Mos u shqetësoni - Darius Gerulis do t'ju udhëheqë hap pas hapi.

Filloni me një qëlim

Gjëja e parë që duhet të bëni është të gjeni një qëllim që do t'ju ndihmojë të testoni një hipotezë specifike. Tingëllon mjaft e lehtë, apo jo?

Konsideroni se çfarë i nevojitet biznesit tuaj tani. Ndërsa disa do të vendosin ndërgjegjësimin si qëllimin e tyre, të tjerët do të synojnë trafikun ose madje do të shkojnë drejt konvertimeve të drejtpërdrejta.

Si të formuloni qëllimin e duhur?

Qëllimi i komunikimit të mirë është...

 • E përshtatshme për kanalet e rrjeteve sociale.
 • E matshme. Rezultatet janë të prekshme, tregojnë numra dhe mund të lidhen me procesin e shitjeve dhe statistika të tjera (p.sh. Google Analytics).
 • Menqur. Duhet të jetë në përputhje dhe të plotësojë jo vetëm marketingun, por aktivitetet e përgjithshme të biznesit. 

Llojet e qëllimeve

Kur bëhet fjalë për komunikimin e përditshëm në mediat sociale, treguesi kyç i performancës ndryshon midis qëllimeve për përmbajtje organike dhe fushatave reklamuese në mediat sociale.

Përmbatja mund të mat:

 • Ndërveprimi përdoruesit me përqindjen e normës së angazhimit.
 • Numri i njerëzve që e panë përmbajtjen tuaj me arritjen dhe frekuencën.

Dhe mos u shqetësoni! Të gjitha kanalet e mediave sociale i ndajnë këto statistika me administratorët e faqeve pa asnjë kosto.

Reklamimi është pak më ndryshe dhe mund të masë:

 • Numri i njerëzve që kujtuan përmbajtjen e reklamës. Mund të matet me përqindjen e rritjes së tërheqjes së reklamave.
 • Numri i vizitorëve që u drejtuan në faqen tuaj të internetit do të matet me pamjet e faqes "landing".
 • Numri i klientëve do të llogaritet vetëm nëse i konfiguroni reklamat tuaja për të mbledhur informacionin e kontaktit dhe ai do të shfaqet nën matjet e Klientëve/Shitjeve

Vlen gjithashtu të përmendet marketingu me email. Vlerësimi i performancës organike për marketing me email matet gjithashtu ndryshe:

 • Nëse përfshini një ofertë ose një thirrje për veprim, vlerësimi i performancës tuaj do të ishte norma e klikimeve për linqet ose kuponat.
 • Vlerësimi i performancës së fushatës mund të matet me përqindjen e normës së hapur dhe përqindjen e normës së klikimeve.

Shembull i qëllimit

Por mjaft me teori! Këtu është një shembull specifik, i jetës reale.

Le të themi se qëllimi juaj është të...

Modernizoni komunikimin tuaj me një uebfaqen e re, pamje të re dhe qasje të re krijuese.

Atëherë do të ishte një ide e mirë të matni përpjekjet tuaja me…

Kontrolloni nëse ka më shumë trafik në faqen tuaj të internetit – 5-10% më shumë me të njëjtin buxhet.

Menaxhimi i trafikut: rruga drejt shitjeve

Tani ju keni një qëllim, dhe treguesi të përshtatshem të performances për të matur përparimin tuaj. Është koha që ju të zbuloni se si përpjekjet tuaja të komunikimit mund të arrijnë klientët e duhur.

Këtu hyn një hinkë - strategjia e mediave sociale.

Çfarë është një hinkë dhe si funksionon?

E thënë thjesht, një hinkë është një mënyrë strategjike dhe efektive për të drejtuar biznesin tuaj drejt shitjes.

Hinka përbëhet nga maja e hinkës, mesi i hinkës dhe fundi i hinkës. Le të diskutojmë secilën prej tyre dhe si lidhen.

Ndërgjegjësimi . Kjo është kur një person dëgjon për biznesin tuaj për herë të parë, ndoshta ata sapo panë logon tuaj ose vunë re postimin tuaj në mediat sociale. Këtu do të dëshironi të matni arritjen dhe të zbuloni se sa njerëz e panë atë.

Konsiderata . Tani mund të përdorni reklamat e rimarketingut. Ndoshta ky person ka parë komentin tuaj ose një video. Dhe kështu, me hapa të vegjël, ky person po afrohet më shumë me ju dhe më poshtë në hinkë.

Shitja. Kjo është pjesa kur i njëjti person merr një ofertë specifike. Disa kompani duan të kursejnë dhe thjesht të shfaqin një ofertë menjëherë, duke anashkaluar hapat e ndërgjegjësimit dhe shqyrtimit. Është e kuptueshme, por është thelbësore të planifikohet gypi i plotë. Ka mënyra të ndryshme për ta përdorur atë.

#

Shikoni një sugjerim specifik se si Darius Gerulis do të planifikonte fazat e tij të hinkave.

Shembull i hinkës të komunikimit

Hapi 1: Trafiku. Blini trafik në faqen tuaj të internetit dhe zgjidhni audiencën në bazë të interesave të tyre, p.sh. sportive dhe makinave. Zgjidhni kriteret demografike, p.sh. burra që jetojnë në Vilnius, mosha 34-54 vjeç dhe shtojnë audiencë të ngjashme. Kjo duhet t'ju kushtojë 1-3% të buxhetit tuaj të planifikuar.

Hapi 2: Trafiku. Blini një reklamë tjetër, ashtu si e para dhe vendosni trafikun në faqen tuaj të internetit si qëllim. Përveç kësaj, këtë herë reklama do të shfaqet jo për të gjithë audiencën, por vetëm për ata që kanë vizituar tashmë faqen e internetit dhe ndoshta kanë parë tashmë faqe specifike me oferta. Nëse dëshironi, mund të shtoni edhe audiencën e ndjekësve tanë në Facebook

Hapi 3: Shitjet. Deri tani, ata që i kanë parë reklamat tuaja, ka shumë të ngjarë të kenë nxitur idenë për të blerë nga ju. Është koha për të publikuar një reklamë me një ofertë shumë specifike dhe CTA (call to action). Mos harroni të përdorni fjalë vepruese, të tilla si 'Kliko këtu' dhe 'Bli tani'.

Shkruani treguesine performancës për çdo fazë të gypit

Treguesi i performancës për çdo fazë dhe numrat do të varen nga biznesi juaj dhe qëllimet e përgjithshme, por vetëm për të dhënë një ide të përgjithshme, këtu është një shembull se si mund të duket.

 • Treguesi i performancës për ndërgjegjësim – Përshtypjet, +2,000,000 Arritja.
 • Treguesi i performancës për ndikimin – Ndërveprimi, +1.0% Ndërveprimi Norma/per Q
 • Treguesi i performancës për shitje – Lead Gen, CPL (kostoja për klikim)

Për ta përmbledhur, kur të keni një hinkë, shkruani të gjithë hapat dhe rreshtojini ato me një tregues kryesorë të performancës specifike.

Një rekomandim miqësor: Mos ju përmbani shumë treguesit kryesorë të performancës. Zgjidhni një fushatë specifike dhe një tjetër për komunikim ditor/organik.

#

Menaxhimi i trafikut: planifikimi

Urime, tani keni hinkën tuaj të komunikimit! Pra, si e planifikoni atë? Dhe pse?

Pse ta planifikoni dhe si ta bëni atë

Së pari, është e rëndësishme të theksohet kjo: përmbajtjet e paplanifikuara ju çojnë në hinkë.

Gjithashtu, krijimi i paplanifikuar i përmbajtjes është më i kushtueshëm si në kohë ashtu edhe në para. Bëhet shumë më e lehtë kur planifikoni përmbajtjen tuaj. Madje mund të planifikohet një muaj përpara dhe më pas të zbatohet në mënyrë shumë më efektive.

Për shembull, mund të jetë një ide e mirë të planifikoni pesë tema kryesore për të cilat dëshironi të komunikoni dhe të siguroheni që ato përputhen me identitetin tuaj të brendit.

Sapo të keni temën tuaj, hapi tjetër do të ishte caktimi i ditëve specifike për tema specifike. E hëna mund t'i kushtohet ndarjes së portretit të një punonjësi, e marta mund të jetë dita e historive të suksesit të kompanisë ose dëshmive të ekspertizës dhe dita për të edukuar për produktet dhe shërbimet tuaja mund të jetë e mërkura.

Sapo të keni një strukturë, mund të planifikoni se çfarë lloje reklamash mund të publikohen dhe kur. Nëse bëni gjithçka në mënyrë spontane, nuk do të jeni në gjendje t'i bëni elementët dhe postimet e ndryshme të përputhen së bashku, kështu që cilësia e komunikimit ulet.

Në një shënim anësor, këtu është një rekomandim tjetër shumë i rëndësishëm: Përdorni hapësirat dhe bëni pamjet vizuale në ekran të plotë kur ato shfaqen në mediat sociale. Do të përmirësojë ndjeshëm përvojën e përdoruesit!

#

Softueri dhe aftësitë

Për ta bërë jetën tuaj më të lehtë, këtu është një përmbledhje e mjeteve dhe aftësive të nevojshme për zhvillimin e komunikimit

Për një projektues të shtëpive, të gjitha programet e Adobe Creative Cloud janë vendimtare. Gjithashtu, Photoshop për foto dhe Illustrator për dizajn janë të pashmangshme.

Për një agjencion, përgatitni tekste në Google Docs – në këtë mënyrë është e lehtë për t'u qasur për të gjithë dhe qëndron në dispozicion më gjatë.

Mjetet e reklamimit - Reklamat në Facebook, reklamat LinkedIn dhe reklamat e Google.

Për ndjekjen e statistikave - Raportet, Google Trends, Google Analytics.

Statistikat e reklamave - Facebook pixel, Google Tag Manager, SEO

Dhe më në fund, këto ditë, duke pasur punonjës që është i aftë për teknologjinë dhe e kupton kulturën e internetit është jashtëzakonisht i rëndësishëm - ky person mund të shpëtojë brendin tuaj nga vendimet e turpshme të komunikimit.

Përmbajtje për platforma të ndryshme – çfarë të përgatisni?

Komunikimi efektiv kërkon qëndrueshmëri dhe qartësi. Nëse dëshironi të shmangni konfuzionin e klientit tuaj të mundshëm dhe të ndërtoni besimin e tyre – sigurohuni që informacioni juaj në të gjitha kanalet e ndryshme të përditësohet në të njëjtën kohë.

Më konkretisht, të gjitha platformat tuaja në internet duhet të kenë të njëjtën logo, titull, sfond vizuale dhe përshkrim të shërbimeve.

Afatet dhe raportet

Edhe një gjë tjetër për të përcaktuar - sa shpesh do t'i kontrolloni ju ose kolegët tuaj raportet?

Idealisht, dikush përgjegjës për reklamat për tregtinë elektronike duhet të monitorojë performancën e reklamave çdo ditë. Ky person do të kontrollonte se si funksionojnë reklamat, do t'i optimizonte ato nëse është e nevojshme dhe do të kryente testime shtesë. Të paktën, është në interesin tuaj më të mirë nëse i rishikoni raportet çdo muaj.

Për më tepër, duhet të kontrolloni gjithashtu progresin e fushatave tuaja çdo 6-12 muaj dhe të shihni nëse përputhet me qëllimet e biznesit. Ndoshta diçka ka ndryshuar, dhe strategjia duhet të rishikohet?

Menaxhimi i trafikut: testime reklamash

Është koha e testimit! Testimi A/B, për të qenë më të saktë.

Kjo do të thotë që ju jeni gati të zbuloni se si të testoni dhe krahasoni dy mostra të ndryshme për të zgjedhur atë që do t'ju sjellë rezultatet më të mira.

Çfarë mund të testohet?

Ndryshe nga besimi popullor, nuk janë vetëm pamjet që mund të provoni. Ka shumë opsione atje, të tilla si:

 • Teksti
 • Mesazhet
 • Audienca
 • Kanalet
 • Komunikimi
 • Pamja vizuale
 • Dhe madje edhe vetë strategjia!

Mos kini frikë të eksperimentoni dhe filloni me segmente më të vogla të audiencave që ju interesojnë. Vlen gjithashtu të përmendet se as diversifikimi nuk duhet të kundërshtohet – nëse gjithmonë reklamoni për të njëjtin audiencë, thjesht do të shpenzoni më shumë para, kështu që shikojeni atë si një eksperiment të vërtetë që kërkon një mendje të hapur.

A/B shembull test

Këtu është një skenar.

Kompania juaj dëshiron të shfaqë një reklamë për dy audienca të synuara dhe të krahasojë se cili prej tyre është më i përgjegjshëm.

Hapi i parë do të jetë zgjedhja e demografisë specifike, për shembull, njerëzit nga qytetet e mëdha kundrejt njerëzve nga qytetet e vogla. Testoni se cila audiencë kushton më pak - ky është qëllimi dhe ky test duhet t'ju kushtojë 15% të buxhetit të planifikuar.

Hapi i dytë është të zgjedhësh audiencën që ka paguar më shumë dhe tani të testosh versione të ndryshme të pamjeve. Çdo gjë tjetër duhet të mbetet e njëjtë - i njëjti tekst, i njëjti link. Edhe një herë, do të dëshironi të gjeni opsionin më të lirë dhe të kushtoni 15% të buxhetit të planifikuar.

Së fundi, përdorni audiencën më të mirë me pamjen më të mirë për fushatat e ardhshme reklamuese dhe këtë herë mund të përdorni pjesën tjetër të buxhetit për të – 70%.

Gjatë gjithë këtij procesi, mos harroni të aplikoni testimin bazuar në qëllimet që ishin vendosur më herët.

Mjete të rëndësishme përpara se të filloni testimin

Facebook Pixel. Do të lidhë vizitat dhe veprimet e kryera në faqen tuaj të internetit me reklamat në Facebook.

Ju do të jeni në gjendje t'ua shfaqni reklamën njerëzve që kanë vizituar tashmë faqen tuaj të internetit ose gjejnë njerëz të ngjashëm. Mjeti do t'ju mundësojë gjithashtu të kontaktoni një person qëka shtuar diqka në shportë dhe e ka lënë në gjysë procesin.

Google Analytics (GA). Do të shfaqë numrin e vizitorëve të faqes në internet dhe mënyrën se si e gjetën faqen tuaj të internetit.

Google Analytics gjithashtu ju lejon të fitoni njohuri më të thelluara për sjelljen e klientëve në faqen tuaj të internetit. Metrikat si vizitat e klientëve do të tregojnë nëse faqja juaj e internetit po funksionon mirë.

Ndërtimi i UTM do ta bëjë jetën tuaj shumë më të lehtë dhe do të përmirësojë strategjinë e planifikuar të marketingut të mediave sociale. Ja çfarë mund të bëjë për ju:

 • Gjurmimi. Kur përdorni parametrat e UTM, Google Analytics një monitorim i trafikut të reklamave dhe nga vjen ai. Mund ta vlerësoni për një fushatë ose reklama specifike.
   
 • Matja. Ju mund të vlerësoni lehtë se si sillen njerëzit që arritën në faqen tuaj të internetit përmes reklamës. Ndoshta ata kalojnë shumë kohë në një faqe, ose ndoshta largohen pas disa sekondash.
   
 • Filtrimi. Nëse i përdorni shpesh parametrat UTM, ato do t'ju ndihmojnë të filtroni trafikun që vjen nga postimet me pagesë dhe organike, gazetat, PR dhe të tjera.
#

Dy faktorë vendimtarë për sukses

Ndërsa planifikoni strategjinë tuaj të marketingut të mediave sociale, dy faktorë kryesorë kryesorë duhet të jenë gjithmonë të pranishëm në këtë proces.

Ndjeshmëria

Çfarë dëshiron një anëtar i audiencës tuaj? Me çfarë problemesh përballet ky person? Nuk ka të bëjë vetëm me paratë dhe vetëm produktin tuaj, krijoni zgjidhje për problemet me të cilat përballet audienca juaj dhe do të keni sukses.

Dëgjoni, ndjeni dhe kuptoni klientin.

Unike

Bëhuni më interesant se të tjerët – në këtë mënyrë reklama juaj do të vihet re dhe do të kushtojë më pak.

Për të qëndruar unik, do t'ju duhet të kuptoni se çfarë shfaqet në ekranin e klientit tuaj ideal. Për çfarë interesohet ky person? Kush po u tregon atyre reklamën që tërheq vëmendjen e tyre?

Gjithmonë ka opsione alternative me të cilat një klient bie në dashuri në vend të jush. Zbuloni pse.

Analiza e konkurrentit

Kjo na çon në analizën e konkurrencës. 

Është e mundur që konkurrentët tuaj tashmë dinë diçka për audiencën tuaj të synuar që ju nuk e dini dhe ka një mënyrë për të mësuar rreth saj.

Shkoni te biblioteka e reklamave në Facebook, zgjidhni një shtet, zgjidhni të gjitha reklamat dhe shkruani emrat e konkurrentëve tuaj. Do të shihni aktivitetet e tyre reklamuese – çfarë blihet, çfarë jo dhe si duken reklamat e tyre në përgjithësi.

Përmblidhni pikat e forta dhe të dobëta të tyre – çfarë po bëjnë mirë dhe çfarë keq. Aplikojeni atë në biznesin tuaj dhe strategjinë tuaj të mediave sociale. Kërkoni frymëzim, por pa i kopjuar ato.