Të gjitha blogjet

Fjalori i fundit i fintech

Fintech company terms explained.
KYC, AML, API… Tingëllon e njohur? Jo? Epo, atëherë… Ne e kuptojmë se ndonjëherë gjuha fintech duket konfuze. Dhe çfarë është "Fintech", gjithsesi? Mos u shqetësoni - ne i shpjegojmë të gjitha në këtë postim në blog. Gati për të deshifruar fintech?

Fintech

Fintech është një kombinim i dy fjalëve - 'financa' dhe 'teknologji'. Dy fjalët e kombinuara simbolizojnë më të mirën e të dy botëve – menaxhim i thjeshtë financiar me ndihmën e teknologjisë.

Open Banking

Open Banking u mundëson bankave të ndajnë në mënyrë të sigurt të dhënat tuaja me firma ose aplikacione të tjera në kohë reale, sigurisht vetëm me lejen tuaj. Do të thotë që ju mund të menaxhoni më mirë paratë, të krahasoni produktet dhe të zbuloni shërbime të reja. Për shembull, mund ta lidhni bankën tuaj me një aplikacion për të gjurmuar shpenzimet.

PSD2

PSD2 është një rregull i BE-së që promovon konkurrencën dhe inovacionin në pagesa. Ai lejon që kompanitë jo-bankare, si firmat e teknologjisë dhe ato të shitjes me pakicë, të ofrojnë shërbime pagese dhe i bën bankat të ndajnë të dhënat e klientëve me to (me pëlqimin). Kjo u jep klientëve më shumë zgjedhje dhe shërbime potencialisht më të mira për menaxhimin e financave dhe kryerjen e pagesave.

Paysera Checkout

Porta e Pagesave është një mjet i dobishëm që lidh një faqe të tregtisë elektronike me një shërbim pagese. Ndihmon faqen për të përpunuar pagesat në internet në mënyrë të sigurt.

A i keni hedhur ende një sy Paysera Checkout? Kjo është vetë Porta jonë e Pagesave, duke fituar besimin e mbi 13,000 dyqaneve elektronike për shkak të çmimeve tona miqësore me kuletën, disponueshmërisë së opsioneve më të favorizuara të pagesave për klientët e dyqaneve elektronike dhe kapacitetit tonë për të pranuar pagesa në monedha të ndryshme. Dyqani juaj elektronik mund të jetë i pari që përfiton!

BIN (Numri i identifikimit të bankës)

Numri i identifikues i bankës janë gjashtë numrat e parë në një kartelë krediti ose debiti. Përdoret për të identifikuar bankën që ka lëshuar kartelën. Ndihmon me transaksionet dhe gjithashtu ndihmon në parandalimin e mashtrimit.

BNPL (Blini tani, Paguaj më vonë)

Blini tani, Paguaj më vonë ju mundëson të blini tani dhe të paguani më vonë me këste më të vogla. Është e ngjashme me një mini kredi për blerjet tuaja, zakonisht pa interes nëse paguhet në kohë.

E-wallet

E-kuleta është një shërbim dixhital që ju lejon të bëni transaksione elektronike, si blerja e gjërave në internet ose transferi i parave. Ju mund të vendosni para në kuletën tuaj duke përdorur një kartelë krediti ose debiti, ose nëpërmjet një transferi bankar. Është si një version virtual i kuletës që mbani në xhep, por për përdorim në internet.

Paysera e-wallet example.

NFC (Near Field Communication)

NFC pagesat janë një mënyrë e shpejtë dhe e sigurt për të paguar duke prekur telefonin ose kartelën tuaj të veçantë në një makinë të përputhshme. Të përdorura zakonisht në dyqane dhe restorante, këto pagesa pa kontakt mbështeten nga aplikacione si Apple Pay, Google Wallet dhe Samsung Pay.

POS (Point of Sale)

Sistemi i pikave të shitjes (POS) është një mjet që bizneset përdorin për të menaxhuar shitjet, për të regjistruar transaksionet dhe për të gjurmuar inventarin dhe të dhënat e klientëve. Mund të jetë një arkë, sistem kompjuterik ose pajisje si tabletë dhe përdoret për përpunimin e pagesave të klientëve për mallrat ose shërbimet e blera.

PIS (Shërbimi i Inicimit të Pagesave)

Shërbimi i Inicimit të Pagesave PIS është një shërbim që i lejon përdoruesit të paguajnë në internet drejtpërdrejt nga llogaria e tyre bankare te një shitës , pa një kartelë debiti ose krediti. Përdoruesit thjesht autorizojnë ofruesin e shërbimit të fillojë procesin e pagesës nga banka e tyre.

PIS (Payment Initiation Service) explained.

PISP (Ofruesi i Shërbimit të Inicimit të Pagesave)

Ofruesi i Shërbimit për Inicimin e Pagesave (PISP) është një kompani e rregulluar që fillon në mënyrë të sigurt pagesat për përdoruesit, duke vepruar si një lidhje midis përdoruesit dhe bankës së tyre.

Bank Link

Bank Link vepron si një urë lidhëse midis llogarisë suaj bankare dhe shërbimeve të tjera financiare. Është krijuar për ta bërë jetën tuaj më të lehtë duke mundësuar transfere pa probleme të të dhënave ose parave. Kjo është e dobishme për gjëra të tilla si vendosja e pagesave automatike, kryerja e transaksioneve në internet ose thjesht mbajtja nën vëzhgim e financave tuaja personale.

Kartelat virtuale

Kartelat virtuale janë kartela dixhitale krediti ose debiti që përdoren për blerje online. Menaxhuar nëpërmjet telefonit ose kompjuterit, ato gjenerojnë detaje kyçe si numri i kartelës, data e skadencës dhe CVV në mënyrë elektronike. Ato janë më të sigurta sepse nuk ekspozojnë detajet aktuale të kartelës suaj.

AML (Anti-Money Laundering)

AML i referohet rregullave që synojnë parandalimin e gjenerimit të paligjshëm të të ardhurave si mashtrimi ose krimi. Këto ligje ndihmojnë në parandalimin e përdorimit të institucioneve financiare për transfere të paligjshme parash.

KYC (Know Your Customer)

Njihni Klientin Tuaj (KYC) është një metodë që institucionet financiare përdorin për të konfirmuar identitetin e klientëve të tyre duke kontrolluar gjëra të tilla si ID-ja e tyre ose historia financiare. Kjo ndihmon në parandalimin e aktiviteteve të paligjshme si mashtrimi ose pastrimi i parave.

3D Secure

3D Secureështë një veçori mbrojtëse në internet për transaksionet me kartelë. Ajo kërkon që pronari i kartelës të konfirmojë transaksionin, duke përdorur një fjalëkalim, gjurmë gishtash ose një kod të dërguar në telefonin e tij, duke parandaluar mashtrimin. "3D" i referohet tre palëve të përfshira: shitësi, banka që lëshon kartelën dhe sistemin që mbështet 3D Secure.

3D Secure ensures safe transactions.

Rimbursim

Chargeback është një rimbursim që një klient mund të kërkojë nga lëshuesi i kartelës së tij të pagesës për një blerje që ata kundërshtojnë. Për shembull, nëse dikush ka përdorur me mashtrim kartelën tuaj, ose ju është ngarkuar me shumën e gabuar, mund t'i kërkoni kompanisë së kartelës një hetim për rimbursim.

Cashback - Kthim parash

Kthim i parave është një përfitim ku ju merrni mbrapsht një pjesë të vogël të blerjes tuaj, qoftë si kredi në llogari ose si para të gatshme. Është si një zbritje në blerjet tuaja.

SHA ose OUR opsionet e pagesës së tarifës

Në banka dhe fintech, kodet SHA dhe OUR përcaktojnë se kush paguan tarifat e transaksionit për një transfer.

SHA (Shared) do të thotë që dërguesi dhe marrësi paguajnë tarifat e bankës së tyre - dërguesi për dërgimin, marrësi për marrjen.

OUR (Marrësi paguan) do të thotë që dërguesi mbulon të gjitha tarifat, duke siguruar që marrësi të marrë shumën e plotë pa zbritje. Dërguesi paguan tarifat bankare për dërgimin dhe marrjen.

SHA and OUR fee payment options explained.